De herfst is nu echt begonnen. Tijd voor Kastanjesoep met Eekhoorntjesbrood. Als je weinig van paddenstoelen weet, raad ik je aan het Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) te kopen of een andere paddenstoel te gebruiken. Pluk paddenstoelen alleen als je zeker weet dat je een eetbare hebt, want veel paddenstoelen zijn giftig. Zet je gezondheid niet op het spel!

Wat heb je nodig?

kastanjesoep met eekhoorntjesbrood
kastanjesoep met eekhoorntjesbrood

• 400 g Tamme Kastanjes
• 1 el roomboter (of kokosolie)
• 2 kleine uien
• 4 teentjes knoflook
• 3 tl verse tijm
• 250 g Eekhoorntjesbrood
• 1 l water of zelfgemaakte bouillon
• Keltisch zeezout en zwarte peper naar smaak
• 150 ml room (of kokosmelk)
• Optioneel: 100 g brie en een paar blaadjes salie

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 175°C. Snijd de Kastanjes kruiselings in aan de platte kant. Dit doe je om te voorkomen dat ze exploderen in de oven. Spreid ze uit over een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat ze ongeveer een kwartier in de oven, waarbij je ze halverwege even omroert, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden. Ze barsten open bij de snede en beginnen lekker te ruiken. Neem de Kastanjes uit de oven en laat ze afkoelen. Het afkoelen is belangrijk omdat de olie uit de Kastanjes door de warmte naar de oppervlakte komt. Tijdens het afkoelen wordt de olie weer geabsorbeerd, waardoor ze sappig blijven. Ze zijn afgekoeld ook makkelijker te pellen en ontvliezen.

Verhit de roomboter in een soeppan en bak hierin het Eekhoorntjesbrood tot het zacht is. Schep de paddenstoelen uit de pan en zet ze even opzij. Fruit in dezelfde soeppan de uien in roomboter tot ze zacht zijn. Voeg knoflook, tijm en Kastanjes toe en laat kort meebakken. Houd eventueel een paar Kastanjes apart als topping. Schenk de bouillon of het water in de pan en laat koken tot de Kastanjes zacht zijn. Kruid met zout en peper. Mix de soep met de staafmixer tot je geen grote stukken meer hebt. Voeg het Eekhoorntjesbrood toe aan de soep en laat een paar minuten meekoken. Voeg de room toe en kruid verder af met peper en zout. Serveer in mooie kommen met een paar Kastanjes en eventueel blokjes brie en salieblaadjes. Smullen!

Vond je dit artikel leuk en/of nuttig en wil je op de hoogte gehouden worden als er nieuwe artikelen en recepten op deze website verschijnen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief (en ontvang een gratis receptenboek met 9 verrassende kruidenrecepten) of like mijn Facebookpagina. Allebei mag natuurlijk ook!

Reageren?