RECEPT: Bladerdeeggebak met eekhoorntjesbrood en pompoen

Wat begon als een oplossing voor een restje pompoen, mondde uit in een ware feestmaaltijd. Ik ben zelf geen fan van pompoen en Kind al helemaal niet, maar dit recept vonden we allebei lekker. Kleine moeite, groot effect!

Wat heb je nodig?
  • ½ Hokkaido pompoen
  • Keltisch zeezout en zwarte peper
  • Olijfolie
  • 3 rode uien
  • 2 el balsamicoazijn
  • 200 g eekhoorntjesbrood (of andere paddenstoelen)
  • 2 teentjes knoflook
  • Een 12-tal salieblaadjes
  • 100 g feta
  • 70 g gedroogde cranberries
  • 70 g walnoten
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei
  • 2 el sesamzaad (ter garnering)
  • 2 el maanzaad (ter garnering)
Aan de slag!

Eén dag van tevoren

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen (met schil) in kleine blokjes en spreid ze uit over een bakplaat. Besprenkel ze ruim met olijfolie en kruid met zeezout en zwarte peper. Rooster de stukjes pompoen circa 25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Snijd ondertussen de rode uien in ringen. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui met wat zeezout gedurende 5 minuten. Blus de ui af met de balsamicoazijn en laat het een paar minuten karamelliseren. Vermeng de rode ui met de pompoen in een kom en laat in de koelkast marineren tot de volgende dag.

Op de dag zelf

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het eekhoorntjesbrood in stukjes. Bak het in olijfolie samen met de geperste knoflook en de salie. Hak de walnoten in stukjes en verkruimel de feta. Voeg beide samen met de cranberries toe aan het paddenstoelenmengsel. Haal het mengsel van het vuur en kruid met zout en peper. Voeg het daarna toe aan het pompoenmengsel en roer goed door elkaar.

Bedek een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg uit over de plaat. Verdeel de vulling over het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg er vervolgens overheen. Klop het ei los en smeer het bladerdeeg ermee in. Strooi er ten slotte wat sesam- en/of maanzaad overheen. Bak het bladerdeeggebak in ongeveer 30 minuten goudbruin. Haal het uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en serveer met een knapperige salade. Je kunt ook éénpersoonsporties maken in de vorm van een appelflap. Smakelijk!

PS. Als je eekhoorntjesbrood in het wild plukt, zorg er dan voor dat je 100% zeker bent dat je de juiste paddenstoel hebt. Sommige paddenstoelen zijn giftig.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *