De natuur komt weer tot leven na een sluimerend bestaan tijdens de winter. Ontluikende boomknoppen, de eerste bloesems, de frisse geur van verandering. De dagen lengen en de natuur bereidt zich voor op een nieuwe levenscyclus. De eerste voorjaarskruiden steken hun kopjes boven de aarde uit. Het stemt me vrolijk en laat me dromen van overheerlijke gerechten, zoals Brandnetelquiche, pesto van Zevenblad en Daslook, een smoothie met Vogelmuur of een Paardenbloemsoep.paardenbloem

Deze voorjaarskruiden worden tot de zogenaamde “onkruiden” gerekend. Ze zijn er wel, maar je ziet ze niet. Ze zijn zo gewoon dat je er zonder aandacht aan voorbij loopt. Zonde, want ze hebben iets belangrijks gemeen: ze zitten bomvol vitamines en mineralen. Daarom zijn ze erg geschikt om na de donkere en koude wintermaanden weer op krachten te komen. Ze hebben een versterkende en reinigende werking op zowel lichaam als geest. Echte medicinale planten dus. Bovendien zijn ze overal verkrijgbaar en nog gratis ook!

Voorbeelden van eetbare en vooral lekkere voorjaarskruiden zijn Grote Brandnetel, Paardenbloem, Kleefkruid, Hondsdraf, Pinksterbloem, Waterkers, Zevenblad, Look-zonder-Look, Vogelmuur, Daslook en Smalle Weegbree, om er slechts enkele te noemen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf heerlijke pesto maken van deze wilde planten. Het is eenvoudig en je kunt er eindeloos mee variëren. Mijn culinaire hart slaat al op hol!

Maar waarom zijn vitamines en mineralen zo belangrijk? Vitamines en mineralen worden ook micronutriënten genoemd, omdat de mens ze slechts in kleine hoeveelheden nodig heeft. Vitamines komen voor in planten en dieren. Ze vervullen als co-enzymen allerlei levensbelangrijke functies in het lichaam. Sommige vitamines hebben een antioxidante werking (vb. vitamine C en E) en anderen werken als een hormoon (vb. vitamine D). Mineralen worden niet geproduceerd door planten en dieren zelf, maar worden door planten uit de bodem opgenomen, waardoor ze via de voedselketen in dieren en mensen terechtkomen. Mineralen werken als katalysator voor allerlei biologische reacties in het lichaam. De mineralen die ons lichaam in de grootste hoeveelheden nodig heeft, zijn calcium, chloor, kalium, magnesium, natrium en fosfor. Sporenelementen of mineralen die in kleine hoeveelheden nodig zijn, zijn zink, chroom, fluor, ijzer, mangaan, molybdeen, koper, seleen en jodium. Vitamines en mineralen zijn broodnodig om gezond te blijven.

Maar om gezond te zijn, hoef je echt niet af te zien! Je kunt heerlijke gerechten maken met voorjaarskruiden! Kijk hier en hier voor inspiratie.

Meer weten over Grote Brandnetel? Kijk dan hier.

Meer weten over Vogelmuur? Kijk dan hier.

Meer weten over Look-zonder-look? Kijk dan hier.

En als je een vraag hebt, dan kun je die natuurlijk altijd hieronder stellen!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *