helicryse - bloem
Helicryse - bloem | Bron: Wikipedia

Helicryse (Helicrysum italicum): eerste hulp bij blauwe plekken

Helicryse (Helicrysum italicum), ook wel Strobloem of Kerrieplant genoemd, is een plant uit de familie van de composieten (Asteraceae). Oorspronkelijk komt de plant uit het Middellandse Zeegebied, maar het is ook in Nederland en België een bekende tuinplant die geschikt is voor droge en zanderige gronden. De plant kan tot 60 cm hoog worden en de gele bloemen worden veel gebruikt in droogboeketten, omdat ze ook in gedroogde toestand hun kleur behouden.

Hoewel de plant heerlijk geurt naar kerriepoeder, is het geen ingrediënt van dit bekende kruidenmengsel. De kerrieplant is evenmin gerelateerd aan de kerrieboom (Murraya koenigii), waarvan de bladeren veel gebruikt worden in de Indiase keuken. De smaak van Helicryse is bitter en nogal harsachtig, en is enigszins te vergelijken met Salie en Boerenwormkruid. De jonge scheuten worden gebruikt in Mediterrane stoofschotels en worden – net als Laurierbladeren – enige tijd meegekookt en vóór het serveren uit het gerecht gehaald.

Helicryse - plant
Helicryse - plant | Bron: Wikipedia

Helicryse is echter niet alleen een culinaire plant, maar ook een medicinale plant. De etherische olie die uit de plant gewonnen wordt, werkt sterk pijnstillend, ontzwellend, sterk wondhelend en is een lokale anticoagulans. Je kunt het daardoor effectief inzetten bij kneuzingen, letsels met en zonder zwelling en blauwe plekken. Bovendien wordt het ook bij wonden en bij ontsteking en pijn van spieren, gewrichten, pezen en bindweefsel toegepast en bij aandoeningen zoals fibromyalgie, whiplash, artritis, etc.

De etherische olie heeft echter nog een veel breder werkingsgebied. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij histaminereacties (allergieën), astma, COPD en chronische hoest en bij allergische huidreacties en jeuk. Bovendien heeft de etherische olie een kalmerende werking op het zenuwstelsel.

Wees voorzichtig in combinatie met anticoagulantia (bloedverdunners)!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *