Echte Tijm (Thymus vulgaris) is een lid van de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een dwergstruik met kronkelige twijgen die inheems is in het Zuiden van Europa, maar ook elders veel gecultiveerd wordt. De blaadjes zijn klein en langwerpig en aan de onderkant licht behaard. De witte tot roze bloemetjes staan in bijschermen in de oksels van de grotere bladeren. De bloeitijd is van april tot september, hoewel de plant in Nederland en België meestal pas vanaf juni bloeit. Het is een echte bijenplant.

Medicinaal en culinair worden de bovengrondse (ook bloeiende) delen van de plant gebruikt. Culinair kan je het toepassen in allerlei gerechten, veelal van mediterrane oorsprong. Gedroogd verliest Echte Tijm weinig aroma, ook als je het meekookt in gerechten. Soepen, pasta’s, quiches, stoofschotels, alles wordt lekker met een vleug Echte Tijm erin.

Echte Tijm heeft een werking op het immuunsysteem. Het wordt traditioneel ingezet bij allerlei infecties, zowel van de luchtwegen als van de spijsvertering en huid. De plant heeft een waaier aan antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen. Dit is vooral te danken aan de inhoudsstoffen uit de etherische olie, zoals carvacrol en thymol, maar ook aan fenolische zuren en flavonoïden. Echte Tijm heeft een sterk antioxidante werking, dankzij het hoge gehalte aan fenolische stoffen, zoals rozemarijnzuur.

Het is een klassiek kruidenmiddel bij luchtwegklachten en zit daarom veel in hoest- en keelpijnsiropen. De etherische olie heeft een kalmerende en ontkrampende werking op de gladde spieren en is actief tegen bacteriële pathogenen die verantwoordelijk zijn voor luchtweginfecties. De inhoudsstof thymol is sterk antiseptisch, waardoor het de keel goed ontsmet. De inhoudsstof carvacrol bevordert dan weer de productie en uitdrijving van slijm. Ideaal dus bij keelinfecties. Het wordt daarnaast ingezet bij diarree die veroorzaakt wordt door pathogenen. Dit is slechts een greep uit de medicinale eigenschappen van de plant.

Zet dus regelmatig een gerecht met Echte Tijm op het menu! Een recept vind je hier.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *