Azijn van Wilde Peen en Bijvoet is lekker in vinaigrettes en dressings of in stoofpotjes. Voor wat extra pit en diepgang kan je er zwarte peper en jeneverbes aan toevoegen. Je kunt zelf kiezen welke azijnsoort je gebruikt. Natuurazijn heeft de meest “neutrale” smaak, zodat je ook echt de planten goed proeft als de azijn klaar is. Appelciderazijn is een (nog) gezondere optie, omdat in appelazijn appels zitten die gefermenteerd zijn. Door het fermenteren ontstaat er pectine en dit is goed voor een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevatten appels van nature appelzuur, wat samen met magnesium in ons lichaam, erg goed helpt tegen pijn en vermoeidheid.

Wat heb je nodig?

  • 1 weckpot van 200 ml
  • 2 schermen van Wilde Peen
  • 1 el bloemen of zaden van Bijvoet
  • 150 ml azijn
  • Optioneel: 3 bolletjes zwarte peper en 3 bolletjes jeneverbes

Aan de slag!

Voor het maken van gearomatiseerde azijn gebruik je best een weckpot of een glazen pot met een plastic deksel. De azijn kan immers reageren met het metalen deksel van jampotten en gaan roesten. Stop de plantendelen in het potje, eventueel samen met zwarte peper en jeneverbessen. Giet de azijn bij de plantendelen en sluit de pot af. Laat de azijn minstens 2 weken trekken. Hoe langer, hoe smaakvoller. Je kunt de plantendelen uit de azijn zeven met een koffiefilter of kaasdoek, of ze er gewoon in laten zitten. Smakelijk!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *